Saturday, 15 November 2014

Ayam Goreng Sri Wangi

Resepi: 400 Resepi Terbaik Chef Wan

Bahan:-
4 keping dada ayam - hiris memanjang
1 sudu makan minyak masak utk menumis
2 batang serai - hiris nipis
1 batang bunga kantan - hiris nipis
10 biji cili padi - buang biji dan hiris
2 sudu makan pes tom yam
4 sudu makan air
1 sudu teh madu
1 1/2 sudu mayonis
3 helai daun limau purut - batang di tengahnya buang dan hiris halus
Minyak masak untuk menggoreng

Bahan perapan:
1 1/2 sudu makan sos tiram
1 biji telur - pukul sedikit
3 sudu makan tepung jagung
Garam secukup rasa

Caranya:-
1. Satukan bahan perap dan kacau sebati.
2. Masukkan ayam ke dalam bekas perapan, ketepikan dan perap selama 15 minit.
3. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga perang keemasan dan rangup. Toskan dan ketepikan.
4. Panaskan 1 sudu minyak masak dan tumis serai, bunga kantan, cili padi dan pes tom yam hingga naik bau.
5. Masukkan air, madu dan ayam. Kacau rata. Alihkan dari api dan masukkan mayonis. Masukkan juga daun limau purut. Kacau sebati.

No comments:

Post a Comment