Friday, 7 November 2014

Ikan Goreng Renyah & Sambal Indon

Ikan Goreng Renyah

Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
2 ekor ikan selar (atau apa2 ikan)
Jus dari 1 biji limau nipis
4 ulas bawang putih - ditumbuk
2 cm kunyit hidup - ditumbuk
2 sudu teh ketumbar biji - ditumbuk
Sedikit serbuk kari
Garam secukup rasa

Caranya:-
1. Ikan dicuci dan diperap dengan limau nipis selama 10 minit. Cuci bersih dan toskan.
2. Kelar ikan dan gaul dengan semua bahan tumbuk, serbuk kari dan garam. Perap selama 40 minit atau 1 jam.
3. Goreng dengan minyak yang banyak hingga ikan masak. Sedap dimakan dengan sambal belacan atau sambal tomato. Cik Na gandingkan dengan sambal indon.

Sambal Indon

Resepi: Selera Ramadhan Rubiah Suparman

Bahan:-
2 inci belacan
5 biji cili merah
15 biji cili api
1 labu bawang besar
1 biji tomato
I sudu makan asam jawa tanpa biji
1 sudu makan gula
Garam secukup rasa
Minyak

Caranya:-
1. Bersihkan cili. Bawang dibelah lapan. Tomato dibelah empat. Kemudian semuanya digoreng lebih kurang tiga minit bersama dengan belacan. Masukkan asam jawa dan kemudian diangkat.
2. Bahan2 itu kemudian ditumbuk kasar. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
3. Setelah ditumbuk ambil sedikit minyak goreng dan tuang ke dalam sambal. Sedap dimakan dengan ikan goreng dan nasi panas.

No comments:

Post a Comment