Sunday 23 November 2014

Kari Ayam

Bahan:-
1 ekor ayam
1/2 cawan minyak
4 sudu makan rempah kari ayam
2 sudu makan cili kisar
2 sudu makan kerisik
2 cawan santan
4 biji kentang (dipotong 4)
3 biji tomato (dipotong 4)
1/2 cawan air asam jawa
Garam secukup rasa

Bahan Menumis:
6 biji bawang merah - dihiris
4 ulas bawang putih - dihiris
2 inci halia - dihiris memanjang
3 tangkai daun kari
2 inci kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga

Caranya:-
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan rempah kari dan cili kisar. Kacau rata dan biarkan sehingga pecah minyak.
3. Masukkan air asam jawa, ayam, kentang, santan, kerisik dan garam. Biarkan mendidih sehingga ayam dan kentang empuk ataupun lembut.
4. Perlahankan api dan masukkan tomato. Biarkan sehingga pecah minyak.

No comments:

Post a Comment