Donat ni x berapa lawa sikit rupanya sebab Cik Na x sabar nak makan...belum sempat naik dah nak goreng.
Bahan:-
500 gm tepung gandum
100 gm gula pasir
130 gm air suam
50 gm minyak jagung
1 sudu teh ovalate
1 bungkus yis
Garam
Caranya:-
1. Campurkan yis, sedikit gula dan air suam. Biarkan sebentar hingga naik.
2. Dalam bekas lain campurkan tepung gandum, baki gula pasir tadi, ovalate, minyak jagung dan garam. Gaul biar rata.
3. Masukkan campuran yis tadi ke dalam adunan tepung. Uli hingga licin dan adunan tidak melekat di tangan.
4. Bulatkan doh. Ketepikan dan tutup dgn plastik atau kain yg dibasahkan sedikit. Biarkan selama 40 minit.
5. Bentukkan adunan mengikut citarasa. Biarkan selama 20 minit hingga kembang kembali.
6. Goreng dalam minyak penuh dgn api sederhana.
No comments:
Post a Comment