Friday, 28 November 2014

Daging Halia

Resepi : 1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza

Bahan A:
500 gm daging
1/2 cawan air
2 sudu makan sos tiram
1 sudu teh tepung jagung (dibancuh dengan 1 cawan air)
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 pokok daun bawang
1 biji tomato (dipotong 4)
3 biji cili merah (dihiris)
2 sudu makan minyak masak
Garam jika perlu

Bahan B (Dihiris):
5 inci halia
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih

Caranya:-
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 yang dihiris sehingga layu.
2. Masukkan daging dan air. Masakkan sehingga daging lembut.
3. Masukkan bancuhan tepung jagung, lada hitam dan sos tiram. Masakkan sehingga pekat.
4. Masukkan tomato, cili merah dan daun bawang. Kacau rata.

No comments:

Post a Comment